Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır? - Aven Psikoloji

 Ölümden konuşmak her zaman için insana sıkıntı veren bir durumdur. Özellikle de küçük bir çocuğa ölümden bahsetmek daha büyük bir sorun haline gelebilir. Çocuklara ölüm nasıl anlatılır konusu hemen hemen pek çok kişinin başına gelme ihtimali olan bir durumdur. Bu sebeple de yetişkinlere bile verilmesi zor olan bu haberin çocuklara verilmesi konusunda çok daha hassas davranılması söz konusu olacaktır. Sadece ölüm haberi olarak da değil aynı zamanda küçük çocuklar ölümün nasıl bir şey olduğunu da öğrenmek isteyebilirler.

 Yaşamın bir parçası olan ölüm aslına bakacak olur isek son derece doğal bir sürecin tamamlanmış olması demektir. Ancak İnsanlar sevdiklerini bir daha göremeyecek oldukları için bu duruma sonsuz bir üzüntü ile tepki verebilirler. Özellikle de çocuklar için bu durum çok daha yaralayıcı ve içinden çıkılmaz bir hale gelecek olan bir durum oluşturabilir. İşte tam da bu sebepten dolayı küçük bir çocuğa ölüm haberi vermek son derece zor bir durumdur. Bu tür bir durum ile karşı karşıya gelmiş iseniz çocuklara ölüm nasıl anlatılır ya da çocuklara ölüm haberi nasıl verilir konusu için yazdığımız bu yazı sizin için son derece faydalı olacaktır.

 Çocuklara Ölüm Haberi Nasıl Verilir?

 Bir yakınınızın ölümü üzerine zaten yeterince zorlu bir süreçten geçebilirsiniz. Fakat bunun bir de çocuklar açısından durumu söz konusudur. Küçük bir çocuğa ölüm haberi verme son derece zor olsa da yapılması gereken bir şey olacaktır. Sonuç olarak o insanın bir daha yanına gelemeyeceği ve onu bir daha göremeyeceği anlatılmak zorundadır. Çocuklara ölüm haberi bir anda verilmemesi gereken bir şeydir. İlk olarak çocuklara bu durumu alıştıra alıştıra söylemek her zaman için psikolojilerini korumak adına önemli bir adımdır. Hatta ilk olarak çok sevdikleri bir kişinin ölümünü açıklayacak olduğunuz zaman o kişinin çok rahatsız olduğunu ve durumunun kötü olduğunu söylemekten başlayabilirsiniz. Daha sonra çocuğun soracağı sorulara yönelik cevaplar vermeniz çok daha doğru olacaktır.

 Çocuğa Annesinin Öldüğü Nasıl Söylenir?

Bir çocuğa annesinin öldüğü nasıl söylenir sorusu son derece zor bir sorudur. Böyle bir durumu saklamak sizin için çok daha zararlı bir süreç yaratabilir. Sonuç olarak çocuk bunu bir gün öğrenecek ve zaten annesi yanında olmadığı için bir takım sorular soracaktır. Bu sebepten dolayı bu duruma açıklamanız çok önemlidir. Çocuğa ilk olarak annesinin çok rahatsız olduğu söylenebilir. Ardından annesinin artık bu hayatta olmadığı ve bir daha yanına gelemeyeceği açıkça anlatılması gereken bir durumdur. Çocuğa böyle bir durumdan söz ederken annesinin çok acı çekerek öldüğü gibi bir şeyler de söylenmemeye dikkat edilmesi gerekir.

Çocuğa annesinin öldüğü nasıl söylenir ya da çocuğa babasının öldüğü nasıl söylenir gibi konular son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken cümleleri olan bir takım konulardır. Böyle bir durum söz konusu olduğu zaman çocuklara en yakın olan kişilerin bu haberi vermesi çok daha önemli olacaktır. Çocuğa ölüm haberini veren kişi o çocuğun her zaman için yanında olacağını bildirmeli ve bunu söylerken çok yakın bir mesafede durarak ona dokunmalıdır. Bu dokunma ona güven verecek ve her zaman için yanında olunacağı mesajı verecek şekilde yapılması gerekir.

 Çocuğa Ölüm Kavramı Nasıl Açıklanır?

 Doğumda ölümde hayatın bir parçasıdır. Bir çocuk dünyaya geldiği zaman hayatı algılamaya ve bir takım sorular sormaya ihtiyaç duyar. Dünyayı algılama kadına çocukların sorduğu sorular arasında ölüm nasıl bir şeydir ya da ölüm ne demek gibi bir takım sorular da yer alır. Çocuğa ölüm kavramı nasıl açıklanır konusuna gelecek olur isek bunu çocuğa korkunç bir şey olarak değil de yaşamın döngüsünden bir parça olarak anlatmak çok daha doğru olacaktır. 3 yaşındaki bir çocuğa ölüm nasıl anlatılır ya da 5 yaşındaki bir çocuğa ölüm nasıl açıklanır gibi pek çok soru en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. Eğer ki 3 ya da 5 yaşlarında bir çocuk ölüm ile ilgili sorular soruyor ise ona bu durumu daha basit bir şekilde anlatmak gerekir. İlk olarak insanın doğduğunu ve daha sonra hayatını uzun bir süre geçirdikten sonra ömrünü tamamlayıp öleceği anlatılmalıdır. Hayatın doğal akışında ölüm diye bir şeyin olduğunu ancak böyle bir durumun Korkulacak bir şey olmadığını da bilmesi gerektiği söylenmelidir.

Genel olarak çocuklar ölürken acı çekilir mi ya da ölümden sonra bir hayat var mı gibi bir takım sorular sormaya çok meyillidir. Böyle sorular sorulduğu zaman dini inançlar da devreye girebilir. İnancınıza göre vereceğimiz cevap çocukların hayal dünyasında oldukça büyük bir etki yaratır. Bu sebepten dolayı nasıl bir cevap vereceğiniz çok önemli olacaktır. Böyle bir durum ile karşı karşıya geldiğiniz zaman çocuktan birazcık zaman isteyip bir ankara pedagog arayışı ile profesyonel destek alarak konuşabilirsiniz.