Oyun Terapisi Nedir? » Aven Psikolojik Danışmanlık

“ Oyun terapisi, çocukların oyuncakları oynatarak veya farklı stil oyunlarını kullanarak kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir tedavi türüdür.”

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, çocukların oyuncakları oynatarak veya farklı stil oyunlarını kullanarak kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir tedavi türüdür. Herkesin bildiği gibi çocukların duygularını doğru anlam aidiyeti ile ifade etmeleri yetişkinlere göre daha zordur. Zorluk, doğru duyguları doğru bir şekilde ifade etme yeteneklerinin, yaşları nedeniyle yetişkinler kadar iyi olmadığı anlamına gelir.

Bu nedenle oyun terapisine katılanlar, oyun oynarken hayatlarını anlamasalar da duygusal olarak açığa vurdukları içsel çatışmaları keşfetmeye başlarlar. Bu, biraz daha karmaşık bir yöntem olsa da sorular üzerinden ortaya konulamayan cevapları ortaya çıkarmak için harika bir yoldur.

Bu terapi süreci terapist ve çocuk arasındaki güven ilişkisine dayalıdır. Oyun terapisinde mekan ve oyuncaklar özel olarak tasarlanır. Her oyuncağın farklı bir anlamı vardır ve çocukların günlük hayatta ifade etmekte zorlandıkları duyguları ifade etmelerine yardımcı olur. Çocuklar kurdukları oyunlardaki metaforlar ve hikayeler aracılığıyla kendi hikayelerini göstermiş olurlar.

Oyun Terapisinin Faydaları

Oyun terapisi sayesinde travmatik deneyimler yaşayan çocukların duygularına dokunmak mümkündür. Terapide ele alınamayan duygularla başa çıkmayı öğrenirler. En sık kullanılan teknik rol oynamadır. Öte yandan, 6 yaşından büyük çocuklar küçük çocuklara göre daha rahat hissederler. Bu nedenle 6 yaş ve üzeri çocuklar için oyun terapisine diyalog eklenebilir.

Rol yapma yoluyla, zor deneyimleri ve durumları simüle etmek veya görselleştirmek için sayıları ve resimleri kullanır. Bu sayede çocuklar olumsuz duygularını deneyimleyecek ve terapist yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bakış açıları geliştirebileceklerdir. Oyun terapisi sırasında çocuklar olaylarla ilgili algı ve davranışlarını değiştirebilirler. Oyunda mücadele ettikleri duyguları yeniden yaşayarak bu deneyimleri değiştirme fırsatına sahipler. Bu sayede sadece oyun deneyiminin tadını çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda hayattaki kişilerarası iletişimin de tadını çıkarabilirler.

Oyun terapisi oyuncaklarının terapi amaçlı kullanılmasının yanı sıra, çözüm sürecine dahil olan çocuklar, davranış ve zeka açısından da kendilerini kontrol etme becerisini geliştirmişlerdir. Bu yeteneğe ek olarak, çocuklar her tedavide kendilerini özgürce ifade edebildiklerini fark ederek, karşılaştıkları sorunlara çözüm önerebilme becerisini de geliştirmiş, çevreyi daha kabullenici ve kendilerini daha güvende hissetmişlerdir. Bu nedenle aile ortamının baskısından kurtulduklarında kendilerini daha rahat hissedeceklerdir. Terapistler bu tür bir güven ve rahat ortama ihtiyaç duydukları için fark edilmeyen sorunlarla ilgilenerek tedavi sürecini çok ilginç bir şekilde tamamlarlar.

Oyun Terapisi Neden Uygulanır?

Oyun oynamak çocuklar için önemli bir aktivitedir. Oyunlar, başkalarının çocuklara kendi deneyimleriyle öğretemeyeceği konuları öğrenmenin bir yoludur. Oyun, çocukların kendilerini ifade etmeleri, yeteneklerini geliştirmeleri, yaratıcı potansiyellerini geliştirmeleri ve dil, psikolojik, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirmeleri için önemli bir yoldur. Çocuklarla iletişim kurmanın ve dünyalarını paylaşmanın birçok yolu vardır. Oyunlar bu türlerin en doğalı, en yaygın kullanılanı ve en sağlıklısıdır. Çocukların, içinde yaşadıkları dünyanın ve çevrelerindeki insanların anlamaları ve anlamaları için bir araç olarak oyunu tercih eder.

2,5 ila 12 yaş arası çocuklar için kullanılabilen oyun terapisi birçok durum için uygulanır. Bu sayede çocuğun iç dünyasının tedavi süreci başlar ve karşılaşılan sorunların üstesinden gelinmesi için profesyonel bir destek süreci başlatılır. Oyun terapisi gerektiren birçok durum vardır. Uyku ve yeme bozuklukları, kardeş kıskançlığı, kaygı ve obsesif-kompulsif bozukluk, genç depresyonu, kaygı, saldırgan davranışların sürmesi, istismarcı akıl hastalığı, ölüm veya boşanma süreci, hiperaktivite, ciddi hastalık, Şiddetli travma ve güvensizlik gibi nedenler sayılabilir. Sosyal beceri bozuklukları ve sosyal beceri bozukluklarının tedavisi ile bu sorunları profesyonel bir şekilde çözmeyi amaçlar.