“ Okul öncesi dönemde de her şeyden çabuk sıkılan ve bıkan bu çocuklar, oyuncaklardan dahi sıkılıp kısa bir süre sonra onları parçalamayı tercih ederler.”
Okulun başlamasıyla birlikte öğrenmeye karşı ilgisizdirler. Ödev yapmayı sevmez, anne/baba ve öğretmenin zoruyla ödev yaparlar. Ödevleri yapmakta hayli zorlanırlar. Masanın başına oturamaz, otursalar dahi çeşitli bahaneler uydurarak (tuvalete gitme, su içme gibi) sık sık masa başından kalkarlar. Ebeveyni ders çalışırken sürekli yanlarında isterler. Üzerine aldıkları bir işi sürekli bitirmekte zorlanır, bir işi bitirmeden hemen diğerine geçerler. Kendileriyle konuşulduğunda sanki konuşan‑5? dinlemiyormuş görüntüsü verirler. Bir komutu birkaç defa söyledikten sonra yerine getirirler.
Sınıfta dersi takip etmedikleri gözlenir. Dışarıdan gelen uyarılarla hemen dikkatleri dağılır. Ders dışı işlerle fazlaca ilgilenir, elindeki kalem, defter ve oyuncak gibi malzemeyle uğraşır, dersi takip edemezler. Derste sıkılmaları nedeniyle sınıfın dikkatini ve huzurunu bozacak davranışlar sergileyebilirler. (derste konuşma, arkadaşlarına laf atma ve garip asker çıkarma gibi).
Terapi sürecinin ilk şartı, aile okul ve hekim arasında sıkı işbirliğidir. Çünkü DEHB evde olduğu kadar okulda da sorun yaşanmasına neden olur. Öğrenmeyle ilgili sorunlar yanında arkadaş ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve kurallara uyma güçlüğü aile ve okulun ortak ve sağlıklı yaklaşımlarıyla aşılabilir. Öncelikle ailenin hiperaktivite hakkında bilgi sahibi olması gerekir.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite genellikle okul öncesi dönemde veya okul döneminde meydana gelen ve genellikle yetişkinliğe gelene kadar süren bir bozukluk olmaktadır. Çocukların dikkatini sürmesi ve davranışlarını kontrol etmesinde sorun yaşar fakat bazı çocuklarda da sadece dikkat sorunları yaşanabilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Hiperaktivite sorunu genel olarak alışılmışın dışında ve anormal olarak aktif olma durumu olmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu durumunda aileler tarafından ve öğretmenler tarafından fark edilebilmektedir. Hatta çocuklar okula başladığı zaman oldukça belirgin olarak kendini göstermektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozuklukları konusunda,
- Genellikle 6 yaş itibari ile fark edilen dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu teşhis için önemlidir ve bu yaşlarda teşhisi uygulanan bozukluğun yetişkinlikle birlikte yavaş yavaş ortadan kalması beklenir.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite yetişkinlerde de sorun teşkil edebilmektedir ve bu sorunla beraber uyku ve anksiyete bozukluğu olabilir fakat tüm bu vakalarda görülmemektedir.
- Ülkemizde yapılan araştırmalara bakıldığında her 20 çocuktan birinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülebilir bununla beraber bu bireyler dürtüsel davranışlarını kontrol etmekte zorlanabilirler.
- Bireyler davranışlarının sonucunun ne olduğunu düşünmeden hareket eder ve bunun sonucunda başarısızlık, özgüven sorunu meydana gelebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedenleri
Yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte kesin nedeni bulunmamaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedenler bakıldığı zaman genetik olarak ailesinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olabilmektedir. Kısaca dikkat eksikliği ve hiperaktivite sebepleri kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Bu sebeple kişilerin hayatları olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Bununla beraber epilepsi hastalığı, erken doğum gibi bireylerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Hiperaktivite bozukluğu belirtileri bakıldığı zaman her bireyde aynı belirtileri göstermemektedir. Bireylerin yaşına bulunduğu ortama ve hastaların isteklerine göre farklı çeşitlilik ve belirtiler gösterebilmektedir. Bazı çocuklarda sadece aşırı hareketlilik olarak kendini gösterebilmektedir bazı kişilerde dikkat dağınıklığı olarak kendini gösterebilmektedir. Kişiler diğer çocuklara göre diğerlerine göre konuşkandırlar.
Çocuklarda uzun süre sabit durma durumu, sürekli huzursuzluk gibi durumlar olabilmektedir. Dikkat dağınıklığı olan çocuklarda unutkanlık sürekli olarak görülmektedir. Bir iş üzerindeyken dikkatleri farklı bir yere yönelebilir. Diğer insanlar ile iş birliği yapmada güçlük çekebilirler ve dağınık olma ihtimalleri de yüksek olmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Tanısı Nasıl Konulur?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısında çocukların günlük yaşamında ve okul zamanında herhangi bir soruna sebebiyet vermediği sürece bir muayene gerekmemektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulacak bir test mevcut değildir. Kesin bir tanı konulması için uzman kişiler tarafınca kontrol edilir. Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sorunlarında bir takım ayrıntılı test sonrasında tanı konulmaktadır. Rahatsızlık duyulan davranışlara bakıldığı zaman ailenin geçmişi, bireylerin okul hayatı gibi durumlar tespit edilir.
Kişilerin yakınlarında olan kişilerle iletişim içerisine geçilebilir ve bu bilgiler bu durumlarda edinilen bilgiler bir uzman için etraflıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Henüz dil gelişimi tamamlamayan bireylerde de benzeri sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu noktada hastalığın tanısının koyulması zorlaşabilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Tedavi Nasıl Yapılır?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite yaşayan bireylerin yaşadığı sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu bireyler her ortamda farklı zorluklarla karşılaşabilmektedirler. Çocukların tedavisi için öncelikle ailenin özenle ve dikkatli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra okulda öğretmeni de gerekli özeni göstermelidir ve çocuğun durumunun farkında olarak bilinçlenmesi sağlanır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisi için,
- Çocukların olumsuz davranışlarının azaltılması sağlanır, dikkat bozukluğu durumundan dolayı eğitim hayatı etkilenen çocuklar eğitimsel olarak desteklenmesi sağlanır.
- Çocukların kendine olan güvenin artması sağlanır ve başarılı olduğu konularda eğitimde öncelikli olarak seçilebilmektedir.
- Kişilerin dikkat eksikliğine yönelik tedaviler uygulanır ve uzman tarafından verilen tedavilerin yapılması önemlidir.
- Aile, öğretmen ve uzman kişilerin bir araya gelerek tedavi sürecini yönetmesi gerekir ve çocukların bu dönemi başarılı ile atlatması önemlidir.
Kısaca dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunları birçok kişide görülen bozukluklardır. Bu sebeple özellikle çocuklarda fark edilen bu sorunların tedavi edilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde kişilerin yaşamında olumsuz etkiler olabilmektedir. Profesyonel olarak sağlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunları için başvuru yapabilirsiniz.