Özel Öğrenme Güçlüğü » Aven Psikolojik Danışmanlık
Özel Öğrenme Güçlüğü

“ Okuma, okuduğunu anlama, heceleme, yazma, dinleme, matematiksel hesaplar yapma ve kendini ifade etme gibi konularda kendini gösteren ve gelişimsel bir bozukluk olarak nitelendirilen özel öğrenme güçlüğü; ilköğretimle birlikte genellikle tanı alır. Bunun sebebi ise ilköğretimden önceki süreçte çocuğun oyun ağırlıklı aktivitelerde bulunmasıdır.”

Öğrenme güçlüğü; bir hastalık ya da zekâ sorunu değildir. Sadece çocuğunuzun diğerlerinden farklı olduğu gerçeğidir. Bu nedenle, öğrenme güçlüğü tanısı almış çocukların tedavisi ya da diğer deyişle geliştirilebilmesi için kuşkusuz ki ilk olarak psikolog desteği almalı ve aile sevgisini daima hissetmelidir.

Özel öğrenme güçlüğü genel olarak bir çocuğun zekasının normal veya normalin üstünde olmasında rağmen anlama, düşünme, dinleme, kendini ifade etme, matematik berileri, okuma yazma becerilerinden bir veya birkaçında yaşıtlara göre zorlanmasıdır. Özel öğrenme güçlüğü genel olarak doğuştan gelen bir sorundur, görme ve işitme sorununa bağlı değildir, zekâ sorunu ile alakası yoktur ve her çocuk kendine özgü olmaktadır.

Özel Öğrenme Güçlüğü Belirtileri

Özel öğrenme güçlüğü sorunu doğuştan gelen öğrenme bozukluğudur. Özellikle okul döneminde ilkokul ve ortaokul gündeminde kendini gösterir. Özel öğrenme güçlüğü belirtileri genel olarak harfleri ve sayıları ters algılama, okurken kelime atlama, hecelerin seslerini karıştırma, sessiz harflerin yerini değiştirmek, yazım hataları gibi belirtiler olabilir. Özel öğrenme güçlüğü belirtileri bakıldığı zaman,

  1. Hecelerin seslerini karıştırmak, okurken kelimeleri atlamak, sessiz harflerin yerini değiştirmek
  2. Yazım hataları, düzensiz yazı yazmak, ödevleri çok yavaş yapmak olabilir
  3. Çarpım tablosunu veya saati öğrenememe
  4. İleri sınıflarda parmak hesabı yapmak
  5. Geç konuşmak ve yetersiz sözcük haznesi
  6. Sırayla sarmada güçlük ve duyduklarını anlamakta güçlük yaşamak
  7. Sağ ve solu karıştırma, düğme iliklememe durumu, kaşığı tutamamak

Gibi durumlarda özel öğrenme güçlüğü görülebilmektedir. Bununla birlikte disleksi tanısı alan bireylerde yapılan araştırmalarda çocuklarda okul öncesinde de görülebilmektedir. Bu tarz bir belirti durumunda bireyler çocuklarına karşı anlayışlı ve sabırlı olmanız gerekmektedir. Özel öğrenme güçlüğü çeşitleri kişilerin çocukları için bir uzmandan destek alması önemlidir.

Özel Öğrenme Güçlüğü Tedavi

Özel öğrenme güçlüğünde genellikle hiperaktivite, dikkat eksikliği, depresyon, kaygı bozukluğu gibi sorunlarla birlikte görülebilmektedir. Özel öğrenme güçlüğü tedavisi için bir ilaç tedavisi uygulanmaz ve erken teşhis önemlidir. Özel öğrenme güçlüğünde çocukluk döneminde bireylerin sınıf düzeyinden farklılıklar nesnel ölçümlerle saptanmaktadır. Özel öğrenme güçlüğü tedavisi bakıldığı zaman,

  1. Özel öğrenme güçlüğü genel olarak yaşam boyu devam eden bir bozukluk olmaktadır ve bu noktada okul dışında verilen eğitimden farklı olmaktadır.
  2. Çocuk normal bir okulda eğitim sürerken yanı sıra bireysel veya grup halinde özel bir eğitim alabilir.
  3. Özel öğrenme güçlüğü tedavisinde çocukların psikolojik süreci içerisinde veya süreçlerin düzeltilmesi ve belirlenmesi gerekebilmektedir.
  4. Süreç öğretiminde işitsel, görsel, dokunma ile ardışık yeteneklerinin arttırılması hedeflenir.
  5. Çocukların harf ve sayıları doğru anlayabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılır.
  6. Özgül öğrenme güçlüğünü azaltan bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fakat bu sorunun yanı sıra dikkat eksikliği, depresyon, aşırı hareketlilik gibi bozukluklar görülebilmektedir.

Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Anne ve Babaları Ne Yapmalıdır?

Öğrenme güçlüğü olan çocukların anne ve babaları ne yapmalıdır bakıldığı zaman çocukların güçlüğü kabul edilmelidir. Özel öğrenme güçlüğü durumunun beyin içerisindeki yapısal ve işlevsel sorundan kaynaklandığı unutulmamalıdır. Çocukların başarısızlığı için suçlanmamalıdır. Bu güçlüğü yenmesinin sağlanacağı psikiyatrik destek sağlanmalıdır.

Özel öğrenme güçlüğü eğitimlerinde ebeveynlerin çocuklarını desteklemesi önemlidir. Yapacağı işlerde istekli olması sağlanmalıdır ve çocuklar başlangıçta çocuklar ile beraber ders çalışmanız gerekmektedir. Çocuklara örnek olunması gerekmektedir ve çocukların okuması için örnek olunmalıdır.

Özel Öğrenme Güçlüğü Eğitimlerine Ne Zaman Başvurmak Gerekir?

Özel öğrenme güçlüğü eğitimlerine bakıldığı zaman çocukların akademik başarısı konusunda erken teşhis alması gerekmektedir. Bununla birlikte planlan tedaviler ile birlikte aile, öğretmenler daima iş birliği içerisinde olmalıdır. Öğrenme güçlüğü nedir nasıl yol izlenmelidir konusunda uzmanlar tarafından detaylı bilgi almalıdırlar.

Ailelerin bu sorunu fark etmesine rağmen ciddiye almaması ve harekete geçmemesi ileride büyük sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Özellikle çocuklar akademik olarak başarısızlık yaşar. Özel öğrenme güçlüğü eğitimlerine bakıldığı zaman,

  1. Söz konusu olan özel öğrenme güçlüğü eğitimi ile çocukların akademik başarısı dikkate alınır. Kişiler adeti tekrardan okumayı, yazmayı öğrenirler. Bu programların yanı sıra eşlik eden sorun varsa bu durumunda tedavisi verilir.
  2. Özel öğrenme güçlüğünde kişilerin kendini beceriksiz ve başarısız hissetme durumunun önüne geçilmektedir.
  3. Yazma, farklı öğrenme veya okuma sorunu yaşayan çocukların durumu değerlendirilmelidir. Bu durumun çocuklara kendi suçu olmadığı anlatılır.

Kısaca özel öğrenme güçlüğü eğitimlerine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olmaktadır. Böylece çocukların özel öğrenme güçlüğü bir zorluk olmaktan çıkar ve bireylerin akademik başarısı daha iyi olabilmektedir. Bu sebeple uzmanlarımız ile verilen özel öğrenme güçlüğü eğitimlerine başvurabilirsiniz.