Çift Terapisine Neden Gidilir? » Aven Psikolojik Danışmanlık

“ Tüm çiftler ihtiyaçları farklı olsa da çift terapisi uygulamasından yararlanır. Bu açıdan en sık karşılaşılan sorunlar, çiftler arasındaki iletişim eksikliği, çiftler arasındaki kavgaların sıklığının artması, duygusal ihtiyaçlarını karşılayamama, maddi sorunlar ve çocuklarla yaşanan çatışmalar olarak sıralanabilir. ”

Çift Terapisine Neden Gidilir?

Tüm çiftler ihtiyaçları farklı olsa da çift terapisi uygulamasından yararlanır. Bu açıdan en sık karşılaşılan sorunlar, çiftler arasındaki iletişim eksikliği, çiftler arasındaki kavgaların sıklığının artması, duygusal ihtiyaçlarını karşılayamama, maddi sorunlar ve çocuklarla yaşanan çatışmalar olarak sıralanabilir.

Kişiler aldatma veya aile bireylerinin ani kaybı gibi durumlardan dolayı bu terapi yöntemini tercih edebilirler. Çift terapisi ile geçmişi gözden geçirirken ve yaşanan sorunların bugünü nasıl etkilediğini incelerken pratikliği ve becerileri geliştirir. Aynı zamanda duygu, düşünce ve davranışlarda farkındalık yaratarak değişime dikkat eder.

Çiftin neden tedaviye başvurduğuna bakılmaksızın, ilişkilerinin tüm yönleri değerlendirilecektir. Değerlendirme sürecinde her iki tarafın da ortak ve ayrı görüşmeler yoluyla sorunu ve sorunun nedenini kendi bakış açılarından tanımlamaları gerekmektedir. Tedavi gören kişileri belirlemek ve değerlendirmek için bazı ölçekler kullanılsa da terapi sonunda farkındalık ve değişim yaratmak için ev ödevleri kullanılmaktadır. Bu görevler, kişilerarası ilişkilerin anlaşılmasının yanı sıra becerileri ve pratikliği geliştirebilir. Çiftlerin birbirini anlamasını sağlar ve ilişkileri daha keyifli hale gelir. Çift terapisinde görüşme süresi sorunun tipine, yoğunluğuna, ciddiyetine, gösterilen değişim ve gelişim hızına bağlıdır.

Çift Terapisinin Faydaları Nedir?

Çift terapisinin amacı, çift etkileşimlerini incelemektir. Bu açıdan uyumu bozan ve ilişkileri tehlikeye atan davranışlar keşfedilir. Bundan tanı ve tedavi planları oluşturulur. Devam eden araştırmalar, çiftlerin bu tedavi planlarını anlamalarını, motivasyonlarını teşvik etmelerini ve güvenilir bir terapötik ilişki kurmalarını sağlar. Çift terapisi, çiftlerin ilişki kalıplarını yeniden değerlendirmelerini sağlar. Bunun yanı sıra sorun yaratabilecek tutumları değiştirmelerine yardımcı olur. Bu terapiler ilişkideki insanlar arasındaki ilişkiyi farklı boyutlarda değerlendirebilir.

Ayrıca çiftin arasındaki etkileşiminin dinamiklerini olumsuz etkileyen faktörlerin değişmesini sağlayabilir ve olumlu yönleri çoğaltabilir. Çift terapistleri, çiftlerin daha tatmin edici yaşamalarına ve mevcut krizleri çözmelerine yardımcı olur. Tedavinin bir parçası olarak, bireyin mevcut fiziksel, sosyal ve psikolojik işlevlerini değerlendirir. Ayrıca çiftin statüsü, aile, sosyal ve kültürel koşullar, ekonomik detaylar gibi durumlar da ele alınır.

Terapistin yöntemine ve danışanın ihtiyaçlarına göre haftada bir veya iki kez çift tedavisi planlanır. Standart seanslar 50 dakika sürebilmekle birlikte bazen ikili seans olarak da kullanılabilirler. Bu prosedürün süresi, kişilerin ilerlemesine ve kullanılan tedavi yöntemine bağlıdır. Ancak ortalama olarak 20 seans gereklidir.

Çift Terapisi Neyi Amaçlar?

Çift terapisi, eşlerden birinin veya her ikisinin ortak kararıyla başlayan bir süreçtir. Çiftin geliş amacı, güncel sorunları ve şimdiki zamanı tartışıldı. Terapist, çifte tarafsız ve objektif bir şekilde rehberlik eder. Tedavi süresince eş, gerektiğinde eşini ayrı ayrı veya birlikte görebilir. Bir evlilik terapistinin asıl işi, eşlerin ilişkiler ve sorunlar hakkında güvenle ve açıkça konuşabilecekleri bir toplantı ortamı hazırlamaktır. Tedavi sürecinde karı koca arasında kavgalar çıkabilir. Bu durumda terapist tarafsız bir pozisyonda durmaya dikkat etmeli ve karı koca arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için bu konuşmaları kullanmalıdır.

Her türlü terapide olduğu gibi çift terapisinin amacı danışan ile birlikte belirlenir. Tedavi sürecinin amacını, çiftin neden burada olduğunu ve burada geçirdikleri süreçten sonra nelerin değişeceğini umduklarını gösterir. Terapist eşliğinde bu yolculukta, tedavi sürecinin önemli hedeflerinden biri, ilişkinin tüm yönlerini çözerek çiftin kalitesini, birbirine olan bağlılığını, inançlarını ve inançlarını iyileştirmektir. Çift terapisi sırasında eş farklı hedefler seçebilir, örneğin bir taraf önceki aldatma hakkında konuşmak isteyebilirken diğer taraf bunun gereksiz olduğunu düşünebilir. Burada bir uzlaşma ortamı yaratma sorumluluğu terapiste aittir.