Bir İletişimin Sağlıksız Olduğunu Gösteren İşaretler - Aven Psikoloji Merkezi

İletişim, kişilerarası duygu ve düşünce aktarımını sağlayan, kişilerin sosyal destek ihtiyacını gideren bir olgudur.  Temel gereksinimlerden biri olan iletişimin çeşitli türleri vardır. 

İletişim becerileri kişilerarası iletişimi büyük bir ölçüde etkilemektedir. Bu iletişim becerilerinin eksik olması veya olağandışı olması durumunda sağlıksız bir iletişimden söz edilebilmektedir. Peki bir iletişimin sağlıksız olduğunu gösteren işaretler nelerdir?

1)Karşı tarafın konuşmak istemediği konuları konuşmak için ısrarcı olmak

Bazen bazı konular üzerinde durmak karşımızdaki kişiyi rahatsız edebilir. Bundan rahatsız olduğunu jest ve mimiklerinden, söylemlerinden anlamak çok da zor olmayacaktır. ‘‘Ne zaman evleniyorsun?’’ gibi bir soru karşımızdaki kişiyi rahatsız edebilecek bir sorudur. Bunun gibi konuları kişi kaynaklı gösteren cümleler kurmak insanların iletişim kurmak istememelerine sebep olabilmektedir. İletişim karşılıklı rıza gösterilen konularda olmalıdır.

2)İletişimi başlatmanın hep karşı taraftan beklenmesi

Biriyle karşılaştığımızda veya başkası tarafından arandığımızda ‘‘Sen beni arar mıydın?’’ cümlesini işitmek kişide olumsuz duygular uyandırır. İletişimi başlatma sorumluluğu diye bir şey yoktur. İletişim kurmak isteyen süreci başlatır.

3)Karşı tarafın anlamayacağı şekilde şakalar yapmak

Ortak bir iletişim dili bulmak iletişimi sürdürmek için gereklidir. Karşımızdakinin anlamayacağı bir espri yaparsak karşı taraf ciddi olup olmadığımızı sorgulayabilir. Bu durum da yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. İletişim her iki taraf için de anlaşılabilir olmalıdır. Şaka ve ironi de anlaşılır şekilde yapılmalıdır.

4)Karşımızdakinin zihnimizi okumasını beklemek

Çoğu yakın ilişkilerde sıklıkla yapılan bir hatadan bahsetmek istiyorum. Karşımızdakinin zihnimizi okumasını beklersek yanlış beklentilere girmiş oluruz ve bu beklentiler gerçekleşmediğinde öfke veya kırgınlık sonucu oluşan huzursuzluk yine iletişim hatasından kaynaklanmaktadır. Anlaşılmak istediğiniz durumu karşı tarafa aktarmazsanız karşılıklı anlaşılmazlık kaçınılmaz bir durumdur.

5)Karşınızdaki kişiyi dinlemeyip sadece konuşmak için beklemek

Anlatılan bir olay sonucunda sıranın size gelmesini bekliyorsanız bu durumu karşı taraf hisseder ve söylediklerinin sizin için önemsiz olduğunu düşünür. Bu da yapılan bir diğer iletişim hatasıdır. Sırf söz hakkı bana geçsin diye beklemek hem keyifli bir iletişim için doğru zeminin oluşmasını önler hem de karşımızdakini kötü hissettirir. İyi bir iletişim için anlatıcı ve dinleyici rolleri dönüşümlü olmalıdır.

Kendinizde veya çevrenizde psikolojik belirtileri görmeniz halinde doğrudan bir psikoloğa başvurmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Bünyesinde barındırdığı Uzman Psikologlar ile her türlü psikolojik rahatsızlığınızda sizlere en iyi hizmeti sunan Ankara Aven Psikoloji Kliniğine bu rahatsızlıklar ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sorabilir ve terapi için randevu alabilirsiniz.