Çocuk Psikoloğuna Neden Gidilir? » Aven Psikolojik Danışmanlık

“ Çocuk psikoloğu, çocukların ve ergenlerin psikolojik ihtiyaçlarını değerlendirir ve tedaviye başlar. Çocukların aile geçişi, boşanma, okul transferi ve yas gibi sosyal sorunlarla baş etmelerine yardımcı olurlar. ”

Çocuk Psikoloğuna Neden Gidilir?

Çocuk psikoloğu, çocukların ve ergenlerin psikolojik ihtiyaçlarını değerlendirir ve tedaviye başlar. Çocukların aile geçişi, boşanma, okul transferi ve yas gibi sosyal sorunlarla baş etmelerine yardımcı olurlar. Çocuk psikoloğundan yardım için başvuran çocukların farklı nedenleri vardır. Çocukluğun fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarının doğru ve zamanında karşılanması sağlıklı gelişimin ön koşuludur.

Ebeveynler, çocuklarının sağlıklı gelişimi için mümkün olan tüm fedakarlıkları yapmaya istekli olsalar da bazen bazı noktaları gözden kaçırırlar. Bu durum anne baba eksikliğinden çok tüm anne babaların sorunu olarak görülebilir. Her çocuğun ihtiyaçları, ihtiyaç düzeyleri ve her yaş grubunun ihtiyaçları farklıdır. Bununla birlikte, belirli bilinen gelişim aşamalarını anlamak, çocuklara yaklaşmak için faydalı olabilir. Normal şartlar altında çocukların yiyecek ve barınma gibi fiziksel ihtiyaçları ebeveynleri tarafından kolayca algılanır ve karşılanır.

Bebeklerde ve çocuklarda birçok önemli etken davranışsal veya psikolojik sorunlara neden olabilir. Bazı bebeklerde genetik yapıları nedeniyle anormallikler gelişir. Bebekler ve çocuklar da sosyal ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Örneğin, boşanma, aile içi çatışmalar, aile içi şiddet, alkol veya uyuşturucu kullanımı, yaşam stresi veya şiddetli yoksulluk yaşayan ailelerde, çocukların ruh sağlığı sorunları olabilir. Bu gibi durumlarda çocuk psikoloğu desteği almak önemlidir.

Ne Zaman Çocuk Psikoloğuna Gidilmeli?

Çocukların psikolojik sorunları olduğunu göstermenin temel ölçütü genellikle tutarsızlıklar ve davranış değişiklikleridir. Birçok çocuk zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için farklı davranışlar benimser. Çocuğunuzla iletişim kurmakta zorluk çekiyorsanız ve davranışları geçmişten önemli ölçüde değiştiyse, bazı durumlardan şüphelenebilirsiniz.

Genel olarak yaramazlık olarak adlandırılan davranışları sergileyen çocuklar genellikle rahatsız, asabi ve kızgın olarak tanımlanır. Bununla birlikte, bir çocuğun sergilediği herhangi bir uygunsuz davranış, uyumsuz davranış kategorisine ait değildir. Hızlı büyüme ve hızlı gelişme sürecinde olan çocuklar, her yaşta yeni eylemler ve deneyimler kazanmayı umarlar. Gelişimin bu aşamalarında çocuklar farklı koşullar ve zorluklarla karşı karşıya kalırlar. Her çocuğun çevresel değişikliklere uyum sağlama yeteneği farklı olsa da kısa süreli bir uyum bozukluğunun ortaya çıkması normaldir.Bu nedenle çocuğun gerçekten uyum sorunu yaşayıp yaşamadığını anlamak için bazı ayrımlar yapmak gerekir.

Bu ayrımlar, çocuğun gelişim dönemi yaşının bir fonksiyonu olarak ele alınarak yapılabilir. Bu açıdan kardeş kıskançlığı, yalan söyleme, altını ıslatma gibi durumlarda çocuk psikoloğu desteği alınmalıdır.

Çocuk Psikoloğu Desteği Neleri Kapsamaz?

Çocuk psikoloğu, üniversitelerin eğitim fakültesinden mezun oldukları ve psikoloji alanında yüksek lisans derecesine sahip oldukları için doktor değildir. Bu nedenle, çocukların açık bir fiziksel rahatsızlık veya ciddi zihinsel bozukluklar teşhisine dayalı olarak ilaç yazma hakları yoktur. İlaç, tıp diplomasına sahip bir psikiyatrist tarafından uygulanır. Bu nedenle çocuk psikologları genellikle çocuk psikiyatristleri ile işbirliği yapmaktadır.

Gerekirse çocuk psikiyatristi çocuğa uygun ilaç tedavisini düşünebilir ve bir çocuk psikoloğuna başvurabilir. Bu açıdan çocuk psikoloğu psikoterapi yoluyla çocuklara psikolojik destek sağlamaktadır. Bu nedenle öncelikle çocuğunuzu bir çocuk psikoloğuna götürebilir ve çocuk psikoloğundan genel psikolojik analiz yoluyla size destek olmasını isteyebilirsiniz. Gerekirse psikolog, yaşadığınız sorunu öğrenmek için sizi bir çocuk psikiyatristine yönlendirecektir.

Çocuk psikologları, bebeklikten ergenliğe kadar çocuk ve ergenlerin gelişimi, çocukların fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerinin takibi, çocukların psikolojik ve sosyal sorunlarının gözlemlenmesi ile uğraşırlar. Aynı zamanda bir çocuk psikoloğunun temel görevlerinden biri de çocuğun gelişimini ve ruhsal durumunu çocuğun ailesi ile paylaşmak, bazı sorunları aile ile işbirliği yaparak aşmaktır. Bu açıdan çocuk psikologları psikolojik destek sağlar.