10 Adımda Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir? - Aven Psikoloji

İnsanlar yaşadığı bir takım olumsuz durumlar sonucunda özgüven zedelenmesi yaşamaktadır. Bu olumsuzlukları aşmak için sizlere 10 adımda özgüven eksikliği nasıl giderilir bunu açıklamaya çalışacağız. Her insanın zaman zaman özgüveninin düşebileceği deneyimler yaşama gibi bir durumu söz konusu olabilir. Bu durum aslında bakacak olur isek son derece normaldir. Genel olarak hayat şartları herkese eşit miktarda davranmayacaktır. Bu nedenle de kimi zaman zor dönemlerden geçilebilir. Yaşadığımız olayların bizi ne kadar etkilediği de kişiden kişiye değişmektedir. O yüzden bu gibi durumlarda kendimizi başkalarıyla kıyaslamak da doğru olmayacaktır. Özgüven kişiye özgüdür ve önemli olan da bu özgüvende yaşanan düşmenin giderilmesi ve hayata daha ayakları yere basan bir birey olarak devam etmeye başlanmasıdır.

Hiçbir insan hayat boyunca ne yaşayacağını net bir şekilde bilemez. Hayat bazen planlandığı gibi gitmeye de bilir. Kısacası hayat sürprizlerle doludur. Bu sebeple özgüven eksikliğine neden olan durumlar yaşanabilir. Hangi durumlar insan psikolojisinde özgüven eksikliği yaratabilecek durumlar arasında gösterilebilir diye soracak olursak başlıca şunları söylemek mümkün olacaktır.

  • Koruyucu ebeveynler.
  • Otorite figürleri veya ebeveynler tarafından onaylanmama
  • Akranlar tarafından dışlanma. Zorbalığa uğrama.
  • Romantik partnerden ayrılma durumu.
  • İşten çıkartılma.
  • Bir konuda başarısız olma.
  • Sürekli olarak yıkıcı eleştiriler almak.
  • Duygusal olarak uzak ebeveynler
  • Cinsel, fiziksel veya duygusal istismar
  • Ebeveynler arasında çekişmeli boşanma
  • Akademik zorluklar
  • Gerçekçi olmayan hedef belirleme

Tüm bunların yanı sıra göz önünde bulundurmamız gereken iki kavram bulunmaktadır. Bunlar; benlik saygısı ve benlik imajıdır. Kısaca benlik saygısı, birinin kendi imajını nasıl yorumladığıdır. Benlik imajı ise bireyin kendisini nasıl algıladığını içerir, aynı zamanda başkalarının onu nasıl algıladığını da içerir. Çoğu zaman, düşük benlik saygısı, olumsuz veya hatalı benlik imajı ile başlar ve kişinin özgüvenini de etkiler.

Özgüven Eksikliğini Gidermenin Yolları

İnsanların benlik bilinci ile hareket etmesi ve kendine olan bir işi yapabileceğine olan ya da başarılı bir birey olabileceğini olan inancı son derece önemlidir. Genel olarak aile bireyleri arasında aşırı derecede korumacı bir davranış sergilenmiş ise o insanda bir özgüven sorunu ortaya çıkması muhtemel olur. Bunun yanı sıra aile bireyleri içerisinde bir dışlanma söz konusu ise, ebeveynler duygusal olarak soğuk ve mesafeli ise bu durumda da bir özgüven sorunu yaşanma olasılığından söz etmemiz mümkün olacaktır. Herhangi bir işte başarısızlık ya da bir işten çıkartılma gibi bir durum söz konusu olmuş ise bu tip ve benzeri pek çok durum insanda özgüven sorununun meydana gelmesine olanak tanır. Özgüven sorununuzu tamamen ortadan kalkması için yapabileceğiniz birtakım şeyler vardır. Özgüven nasıl geri kazanılır ya da özgüveni sağlamak için ne gibi bir yol izlenmesi gerekir gibi pek çok konu bu hususta son derece merak edilen konular arasında yer alır. Tabii ki zaman gerektiren bu süreçte sabır da sizin en yakın arkadaşınız olacaktır. İşte, özgüven eksikliğini gidermenize yardımcı olacak bazı öneriler;

 1- Gerçekçi Olmak

Bu noktada gerçekçi olmaktan kasıt, kendi kendinizin farkında olmaktır. Yani kendinizi bir başkası ile kıyaslamak yerine kendi yapabileceğiniz pek çok şeyin farkına varmanız son derece büyük bir önem taşır. Her insanın mutlaka yapabileceği çok iyi bir şey ve de başarı olabileceği herhangi bir alan vardır. Bunu keşfetmek bu noktada gerekli olacaktır. İyi olduğumuz alanları bilir ve o alanda ilerlersek bunun özgüvenimize büyük oranda katkısı olacaktır.

 2-Hedef Belirlemek

Özgüven sorununu ortadan kaldırmak için neler yapılabilir diye bir soru soracak olur iseniz ilk olarak yapmanız şeylerden biri hedef belirlemek olacaktır. Sizi başarıya götüren ve özgüven eksikliğinizi tamamen ortadan kaldıracak olan en önemli faktörlerden biri bir şey başarmaktır. Bu sebep dolayısıyla sizi başarıya götürecek olan herhangi bir durumu planlamak ve hedeflerinize yoğunlaşmak bu noktada sizin için son derece büyük bir fayda sağlar.

3- Kendi Hayatına Odaklanmak

Dış etkenlerden ziyade kendi hayatınızla ilgilenmek özgüven açısından çok daha önemli olacaktır. Neden diye soracak olur iseniz pek çok insan daha farklı bir hayat yaşamaya özlem duyar. Ancak bu noktada sizin kendi hayatınıza odaklanmamız her zaman için çok daha etkili olacaktır. Sizin yapmaktan hoşlandığınız ve istediğiniz şeyler her zaman daha önemlidir. Öncelik sıranızı buna göre belirlerseniz, başka insanların sizin hayatınıza olan etkileri de azalacaktır.

4- Spor yapmak

 Spor yapmak özgüven eksikliğinin giderilmesi için oldukça önemli bir etkendir. Spor yaptığınız zaman vücudunuzun ürettiği mutluluk hormonu sizin psikolojik anlamda daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Bunun neticesinde çok daha zinde hissetmenizi de sağlar. Spor yaparak enerjinizi yükselttiğiniz zaman özgüveniniz de daha çok artacaktır.

5- Bir Hobi Edinmek

 Bir hobiye sahip olduğunuz zaman yapabileceğiniz pek çok şey olduğunu görme imkânı da bulacaksınız. İlgi alanınız olan bir hobi sizin için bir başarı kaynağı olacaktır. Dolayısıyla özgüveninizin kendiliğinden arttığını göreceksiniz.

6- Sosyal Olmak

Özgüven eksikliği yaşayan insanlar toplum içinde konuşmaya çekilebilirler. Bu neden dolayısı ile özgüven sorununu aşmak isteyen bir insan çeşitli derneklere üye olup o topluluk içerisinde konuşmak gibi denemeler yaparak bu sorunu aşmaya çalışabilir. Sosyal ilişkiler kurarken, kurduğumuz ilişkilerin bizim için ne kadar sağlıklı olduğu da önemlidir. Bazı insanların sizi aşağı çekmeye meyilli olduğunu fark ederseniz, onlarla daha az zaman geçirmeye çalışın veya onlara sözleri veya eylemleri hakkında ne hissettiğinizi söyleyin. Olumlu ve sizi takdir eden insanlarla ilişkiler kurmaya çalıştıkça özgüveninizdeki artışı da hissedeceksiniz.

7- Olumlu Düşünmek

Her zaman için olumlu düşünmek size kendinizi iyi hissettirecektir. Olumlu düşüncelere sahip olan insanlar, genel olarak pozitif insanlar olup kendileri ile ilgili sorunlarını aşma yoluna daha çabuk gidebilirler. Kendinize karşı nazik olmak, kendinizi eleştirmek istediğiniz zamanlarda kendinize karşı nazik olmak demektir. Benzer bir durumda bir arkadaşınıza ne diyeceğinizi düşünün. Genellikle başkalarına kendimize verdiğimizden çok daha iyi tavsiyeler veririz.

8- Bakımlı Olmak

Dış görünüşüne ve kişisel temizliğine dikkat etmek de özgüven sorununu ortadan kaldıran en önemli unsurlardan biridir. Kendimizi ne kadar iyi hissedersek dışarıya da o kadar iyi bir izlenim veririz. Her şey kendi bedenimizde iyi hissetmekle başlar.

9- Meditasyon Yapmak

İnsan ruhunda bir dinginliğe ve arınmaya yer açan bir durum olarak meditasyon yapmak özgüven konusunda da büyük ölçüde bir destek olacaktır. Bu arınma sayesinde birçok şey keşfedip kendi içimize dönme imkanı bulabiliriz. Eğer kendi isteklerimiz ve zevklerimiz ile bağ kurmakta zorlanıyorsak meditasyon yapmak iyi bir seçenek olacaktır.

10- Sağlıklı Beslenmek

Bir insan sağlıklı beslendiği zaman kendini daha sağlıklı ve daha iyi hissedebilir. Bu sebepten dolayı özgüven sorunu da ortadan kalkabilir. Sağlıklı besin, sağlıklı insan demektir. Bedenimizin deposunu sağlıklı yemek ile doldurursak, ruhumuzun deposunu da özgüven ile doldurabiliriz.

Bu adımlar kendi kendinize yapabileceğiniz güzel sonuç veren adımlardır ancak bazı durumlarda profesyonel destek almak gereklidir. Bu tarz durumlarda Ankara psikolog arayışlarınız için sizlere en profesyonel destekleri sunmaktayız.

 Başarılarınızı Kutlayın

Küçük başarılarınızı kutlamak, kendinize olan inancınızı ve başarıya dair motivasyonunuzu artırabilir. Başarılarınızı kutlayarak, kendinize değer verdiğinizi ve becerilerinizi kabul ettiğinizi gösterirsiniz.

 Sürekli Öğrenme ve Gelişim

Kendinizi sürekli olarak geliştirerek ve yeni şeyler öğrenerek özgüveninizi artırabilirsiniz. Yeni beceriler ve bilgiler edinmek, kendinize güvenmenizi sağlar ve başarılarınızı görmeye başladıkça, özgüveniniz de artar.

İçsel Konuşmayı Değiştirin

Negatif içsel konuşmayı fark etmek ve değiştirmek önemlidir. Kendinize sürekli olumsuz şeyler söylüyorsanız, bu düşünceler özgüveninizi zedeleyecektir. İçsel konuşmanızı olumlu ve destekleyici hale getirmeye çalışarak özgüveninizi artırabilirsiniz.

 Zamanınızı İyi Yönetin

Zamanınızı iyi yöneterek, hedeflerinize ulaşmak için daha fazla zaman ve enerji harcayabilirsiniz. Bu da başarılarınızı ve özgüveninizi artırır. İyi bir zaman yönetimi, stresi azaltarak ve yaşam kalitenizi artırarak özgüveninizi destekleyebilir.

 Başkalarına Yardım Etmek

Başkalarına yardım etmek, başkalarının yaşamlarında olumlu bir etkiye sahip olmanın verdiği tatmin duygusunu yaşamanızı sağlar. Bu, kendinize değer vermenize ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olabilir.

İletişim Becerilerinizi Geliştirin

İletişim becerilerinizi geliştirmek, sosyal etkileşimlerde daha rahat hissetmenize ve başkalarıyla daha iyi ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. İyi iletişim becerileri, başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurarak özgüveninizi artırabilir.

 Başkalarının Fikirlerine Açık Olun

Farklı fikir ve görüşlere açık olmak, öğrenme ve gelişme sürecine katkıda bulunarak özgüveninizi artırabilir. Başkalarının fikirlerini dinlemek ve değerlendirmek, yeni bakış açıları kazanmanıza ve kendinizi daha iyi anlamanıza yardıımcı olur.

 Kıyaslama Yapmayı Bırakın

Başkalarıyla sürekli kıyaslama yapmak, özgüveninizi zedeleyebilir ve kendinizi yetersiz hissetmenize neden olabilir. Kendi başarılarınıza ve gelişiminize odaklanarak, özgüveninizi artırabilirsiniz. Herkesin farklı yetenekleri ve başarı hikayeleri olduğunu unutmamak önemlidir.

 Kendinize İyi Bakın

Fiziksel ve zihinsel sağlığınıza özen göstererek özgüveninizi artırabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve yeterli uyumak, enerji seviyenizi yükselterek ve genel yaşam kalitenizi artırarak özgüveninizi destekler.

Kendinizi Affedin

Hatalar yapmak ve başarısız olmak, öğrenme ve gelişme sürecinin doğal bir parçasıdır. Kendinizi affetmek ve hatalarınızdan ders çıkarmak, özgüveninizi yeniden inşa etmenize ve daha güçlü bir şekilde ilerlemenize yardımcı olacaktır.

 Özgüven eksikliğini gidermek için uygulayabileceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu süreç zaman alabilir ve çaba gerektirebilir, ancak kendinizi daha iyi tanımak, becerilerinizi geliştirmek ve olumlu düşünce alışkanlıkları edinmek, özgüveninizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Kendinize olan inancınızı geliştirdikçe, başarıya ulaşma şansınız da artar ve yaşam kaliteniz genel olarak yükselir.