Evlilik Terapisi Ne İçin Uygulanır? » Aven Psikolojik Danışmanlık

“ Evlilik terapisi, bireylerin birbirleriyle yakın ilişkiler kurmalarını desteklemek için tasarlanmıştır. Bu terapi eşle ilişki ve etkileşim sorunları, cinsel sorunlar, çocukla ilgili sorunlar, her iki eşte de depresyon, kaygı ve kaygı gibi ruhsal bozukluklar için gerekli olabilir. ”

Evlilik Terapisi Ne İçin Uygulanır?

Evlilik terapisi, bireylerin birbirleriyle yakın ilişkiler kurmalarını desteklemek için tasarlanmıştır. Bu terapi eşle ilişki ve etkileşim sorunları, cinsel sorunlar, çocukla ilgili sorunlar, her iki eşte de depresyon, kaygı ve kaygı gibi ruhsal bozukluklar için gerekli olabilir.

Aile üyelerinin alkol veya uyuşturucu kullanımı, yeme bozuklukları, çocuk ve ergenlerle davranış bozuklukları veya sorunları, duygusal istismar, ihmal ve şiddet, boşanma veya ayrılık kararları, evlilikleri veya ilişkileri kurtarma, duygusal ve zihinsel sağlık ayrılık süreci sorunları yaşama gibi durumlarda da bu terapi türünden yararlanmak mümkündür. Evlilik terapisi, çiftlere kendilerini ve eşlerini anlamalarını öğretmeyi amaçlar. Bu nedenle iletişim kurmayı öğrenmek esastır. Sağlıklı bir şekilde tartışmayı öğrenmek de evlilik terapisinin bir parçasıdır.

Sağlıklı bir ilişki ve mutlu bir evlilik, hiçbir sorun veya tartışma olmadığı anlamına gelmez. Karı koca her ikisi de iyi niyetli olduğu ve değişmeye ve gelişmeye istekli olduğu sürece çözülemeyecek hiçbir sorun olmayacaktır. Bazı durumlarda evlilik terapisi görevleri, ilişkiyi sağlıklı bir şekilde sonlandırmayı içerir.

Ne Zaman Evlilik Terapisine Başvurulmalıdır?

Hemen hemen her çift evlilikleri boyunca zaman zaman yardıma ihtiyaç duyar. Evlilik terapisi almak için zor bir evlilik içinde yaşamaya gerek yoktur. Bu açıdan evlenen birçok çift, aralarındaki ilişkiyi daha sağlıklı bir hale getirmek veya olası sorunları çözebilmek için evlilik terapistinden yardım almaktadır.

Çoğu insan için çatışmalı evlilik, evlilik hayatının iniş çıkışlarından farklıdır. Zor bir evlilikte, ilişkideki hayal kırıklığı gelip geçmez, ara sıra değil, sürekli bir duygudur. İnsanlar evliliklerinde tatmin olmazlar. Bu tür evliliklerde, genellikle daha yoğun kavgalar olur. Kavgalar çözüm getirmez, sadece tükenmişliğe neden olur. Ancak sorunlu evliliklerdeki ilişkiler her zaman tartışmalı değildir.

Bazı eşler kavga etmemiştir ama ilişkilerinin kalitesi pek yüksek değildir, karı koca tamamen ayrılmıştır, teması tamamen kesip birbirleri için bir şeyler yapmakta ve evlilik hayatı gitgide kötüye gitmektedir. Sıkça çözülmeyen anlaşmazlıklar, olumlu ilişkilerin kaybı, evliliğin kötü bir durumda olduğunun işaretleridir. Genel olarak geri çekilme, şiddet, ayrılık, evlilik büyük bir sıkıntı olduğu ve boşanma riskinin yüksek olduğu söylenebilir. Bundan dolayı uzun süreli ciddi bir ilişkide bu tür sorunları çözmek için evlilik terapisi gereklidir.

Evlilik Terapisinin Amacı

Bir anlamda evlilik terapisinin yaptığı şey iletişim kurmayı öğrenmektir. Çok fazla zarar vermeden problem çözme gibi becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur ve ilişkilerin yeniden kurulmasına yardımcı olur. Evlilik terapisi, eşlerin birbirlerine iyi bir şekilde davranmalarını amaçlar. Birbirlerinin kişilik özelliklerini anlamayı, telafi edilebilir farklılıkları dengelemeyi ve uyumsuz olanları kabul etmeyi öğrenmelerini sağlamaya çalışılır.

Eşler arasındaki kalıcı sorun alanları, daha fazla tartışmanın ana konusu olabilir. Evlilik terapisinin amacı, eşlerin yaşadıkları sorunları konuşmalarına yardımcı olmaktır. Zor sorunlarla uğraşırken bile tedavi süreci eşin ilerlemesini engelleyecek ve ilişkinin durgunlaşmasına engel olacaktır. Evlilikte sorunlar genellikle iletişim, akıl yürütme, problem çözme ya da duygusal yakınlık gibi alanlarda ortaya çıkar.

İletişim çatışmaları genellikle evli yaşamın gereksinimlerini tam olarak anlamamış, iyi iletişim kurmayı, işbirliğini ve desteği nasıl sağlayacağını öğrenmemiş kişilerle olan ilişkilerde ortaya çıkar. Eğer çiftler uzun vadeli evlilik sorumluluklarını üstlenmek istemezlerse zamanla sorunlar ortaya çıkacaktır.

Çiftler üzerinde yapılan araştırmalar, evliliğin erken dönemlerinde yaşanan anlaşmazlık ve ayrılık riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı evlilik sürecinde yaşanan her türlü problem için evlilik terapistinden yardım almak evliliğin düzelmesi veya daha makul bir şekilde sonlanması için iyi bir seçenektir.