Anhedoni Nedir? Zevk Alamama Hastalığı - Aven Psikoloji

 Anhedoni Nedir? Hedonizmin Tersini Düşünecek Olur İsek Zevk Alamama Hastalığı Olarak Karşımıza Çıkan Yunanca Kökenli Bir Sözcüktür.

Hedonizm zevk alma anlamına gelir. Yunancada keyif kelimesi ile denk düşer. Hiçbir şeyden keyif alamıyor iseniz muhtemelen bu tür bir hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Aslına bakacak olur isek bu bir hastalık da değildir. Anhedonizmi tek başına bir hastalık olarak değil de bir ya da birkaç hastalığın belirtisi olarak da düşünmemiz mümkün olabilir. Psikolog ve psikiyatrlara göre bu durum bir depresyon belirtisidir.

Genel olarak depresyon belirtileri ne bakacak olur isek hayatta zevk alınacak pek çok şeyden zevk almamaya başlama durumu söz konusu olacaktır. Ancak bunun yanı sıra şunu da bilmek gerekir ki hayatta zevk alamama durumu genel olarak başka şeyler ile yani diğer depresyon belirtileri ile bir arada görünüyor ise ancak o zaman depresyon belirtisi şeklinde düşünülebilir. Neden diye soracak olur iseniz, çünkü böyle bir durum geçici bir dönem içerisinde yaşanmış da olabilir her zaman için genel olarak hayattan zevk alamama gibi bir durum söz konusu olamaz. Yani bu durumda bir insan bir ya da iki gün için hayattan zevk alamıyorum ya da yaptığım hiçbir şeyden keyif alamıyorum gibi cümleler kuruyor ise bu hemen bir an içinde depresyona girmiş olduğu anlamına gelmez.

 İnsan hayatında bir takım geçici durumlar da olabilir. Bu sebepten dolayı bu durumun sık sık tekrarlanıp tekrarlanmadığı konusunda kesin olarak emin olmanız gerekmektedir. Bu gibi bir durum yani hayattan uzun bir süre zevk alamama gibi herhangi bir durum söz konusu ise bir psikologdan ya da bir psikyatırdan randevu almanın zamanı gelmiş demektir.

Ayrıca mükemmelliyetçiliği nasıl yenebiliriz makalemizede göz atabilirsiniz.

Anhedonizm Ne Anlama Gelir?

 Bazen hayatta size keyif veren pek çok şey artık önemini yitirmiştir. Mesela bunu bir örnekle açıklayacak olur isek her gün yaptığınız bir etkinlik, dinlediğiniz bir müzik, sevdiğiniz bir yemek, izlemeyi çok sevdiğiniz bir film ya da dizi size eskisi kadar keyif vermiyor olabilir. Eğer ki bunlardan sadece bir tanesi artık size hitap etmiyor ise bu durum için anhedonizm teşhisi koymak yersiz olacaktır. Ancak bütün bunların her biri size hiçbir şekilde keyif vermemeye başlamış ise böyle bir durumun açığa çıkmaya başladığından söz edebiliriz. Ve böyle bir durum söz konusu ise aynı zamanda bir depresyon başlangıç süreci içerisinde olduğunuz da söylenebilir.

Anhedonizm Belirtileri Nelerdir?

Anhedonizm son derece belirgin bir şekilde belirti gösteren bir durumdur. Buna bir hastalık olarak bakmamız her zaman için doğru olmasa bile herhangi bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Pek çok kişi böyle bir durum söz konusu olduğu zaman gerçekten de tam olarak böyle bir rahatsızlık içerisinde olup olmadığını anlamaya çalışmak ister. İşte tam da bu sebepten dolayı anhedonizm belirtileri nelerdir sorusunu sormak gerekli olacaktır. İşte, anhedonizmin belirtileri halinde karşı karşıya gelebileceğiniz durumlar;

  •  Hayatta en çok yapmayı sevdiğiniz şeylerden artık zevk almamaya başladığınızı fark etmek
  •  Aşırı derecede bir gerginlik halinde olmak
  • Hiç kimseyle konuşmak istememek
  •  Sürekli bir yorgunluk içinde hissetmek
  •  Halsizlik
  •  Yeme alışkanlıklarında birtakım bozulmalar
  •  Cinsel isteksizlik

Anhedonizm belirtileri içerisinde ilk olarak göze çarpan şeylerden biri her zaman yapmak istediğiniz bir sosyal aktiviteyi artık yapmak istememeye başlamaktır. Bunun gerekçesi olarak da halsiz ve yorgun hissettiğinizi düşünebilirsiniz. Her zaman için bir arada olmaktan keyif aldığınız dostlarınız ile artık görüşmek, hatta telefonda bile konuşmak istemiyor iseniz de anhedonizm gibi bir durumdan söz etmek mümkün olabilir. Bütün bunların yanı sıra yeme bozuklukları gibi bir takım semptomlar gösteriyor iseniz ve bununla birlikte aynı zamanda cinsel isteksizlik gibi bir sorununuz da var ise anhedonizm belirtilerinin başlamış olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Ancak bu noktada yinelenerek söylenmesi gereken son derece önemli bir husus vardır ki o da bu tür şeyler hissetmenin devamlılığının olup olmadığını tespit etmeniz gerekli olacaktır. Yani böyle bir durum sadece bir hafta içerisinde olmuş da bitmiş ise bu sadece bir geçiş dönemi olabilir. Ancak bu tip bir isteksizlik durumu, 1 ay gibi bir süreden daha fazla uzun sürmüş ise anhedonizmden söz edebiliriz.

Anhedonizm Nedenleri

 Genel olarak hayattan zevk alamama gibi bir durum söz konusu ise anhedonizm nedenleri merak edilmeye başlanacaktır. Anhedonizm nedenleri için şunları söylemek mümkündür;

  •  Sinirsel ve ruhsal durumlar
  •  Yoğun bir üzüntü yaşamak
  •  Düşük eğitim seviyesi
  • Zihne fazla yüklenme

Anhedonizm Tedavi Yöntemleri

 Bir depresyon hali olarak görülen anhedonizm, ankara psikolog arayışlarınızda profesyonel yardım ile açılabilecek bir durumdur. Böyle bir duruma gelmiş olan bir insan anhedonizm tedavisi nasıl olur şeklinde bir araştırma yapacak olur ise bu sorunun çözüm noktası kesinlikle psikolojik bir destek almaktır. Bir takım ilaçlar ile de çözülebilecek olan bu rahatsızlık sağlıklı beslenme ve bir takım fiziksel aktiviteler ile de aşılabilir.