Anksiyete kaygı Bozukluğu » Aven Psikolojik Danışmanlık

“ Anksiyete Kaygı Bozukluğu ; Kaygılarımız aslında hayatın bir parçasıdır. Günlük yaşam içerisinde çeşitli konularda kargı duymamız nomaldir. ”

Anksiyete Kaygı Bozukluğu

Kaygılarımız aslında hayatın bir parçasıdır. Günlük yaşam içerisinde çeşitli konularda kargı duymamız nomaldir. Hepimiz bir koşturmaca içinde yer alıyoruz. Ailevi sorunlar, sınavlar, sağlık, para, iş vb. pek çok konuda kaygı yaşayabiliriz. Ölçülü olduğu taktirde kaygı sorunlarla baş edebilmek ve tehlikelerin farkında olarak önlem almak adına gereklidir. Bu tür kaygılarımız hafif çapta olup baş etmek çok da zor değildir. Ancak Anksiyete Kaygı Bozukluğu olarak teşhis edilen durumda ciddi bir endişe söz konusudur. Aşırı endişelenme durumu bireylerin gündelik yaşamlarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Hatta bireyler o kadar kaygı yaşarlar ki günlük olağan etkinliklerini sürdüremez duruma gelirler.

Anksiyete Kaygı Bozukluğu Nedir?

YAB olarak da bilinen yaygın anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler sürekli olarak olayların kötü sonuçları ile ilgilenirler. Aslında her şey kendi istekleri ve iradeleri dışında gerçekleşir. Bu durumun geri dönüşü mümkün değildir demek yanlış olur. Aşırı endişe duyulan konuların başında yine yukarıda saymış olduğumuz konular gelmektedir. Denetlenmesi oldukça zor olan ve aşırıya kaçan endişe minimum 6 ay sürecinde sürekli olarak varlık gösterir ve aralıksız olarak devam eder. Yaşam boyunca bu durumun görülme olasılığı %5 ila %6 arasında değişmektedir. Aşırı endişe duyulması yaşlılıkta da sıklıkla görülmektedir. Yaş ile birlikte Anksiyete Kaygı Bozukluğu da doğrudan artmaktadır. Ancak bu durum tedavi edilebilirdir. Kişiye özel uygulanacak olan tedavi yöntemleri ile bu durumun üstesinden gelmek mümkün olacaktır.

Anksiyete Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete Kaygı Bozukluğu belirli bir neden olsun ya da olmasın aşırı ve denetlenmesi zor olan durumlarda meydana gelmektedir. Bireyler endişelerinin aşırı olduğunun çoğu zaman farkındadır. Ancak bu süreci kontrol altına alamazlar. Sakinleşmeleri de çoğu zaman mümkün olmaz. Çevrelerinde bu kişiler evhamlı olarak tanınırlar. Ayrıca düşünce ile birlikte dikkat bozuklukları, konsantrasyonda güçlük çekme, uyku uyuyamama, gece sürekli olarak uyanma ya da gece ufacık seslerle irkilme durumu kendilerinde meydana gelebilir. Sıcak basması, sersemlik, tahammül edememe, baş ağrısı ve kasta meydana gelen ağrılar bu durumun en temel belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.