Depresyon | Ankara Psikolog » Aven Psikolojik Danışmanlık

“ Depresyon üzüntü ve ilgi kaybına sebep olan bir rahatsızlıktır. Ya da diğer bir deyiş ile duygu durum bozukluğu olarak da ifade edilmektedir. Klinik depresyon, majör depresif bozukluk isimleri ile de kullanılmaktadır. ”

Depresyon

Depresyon üzüntü ve ilgi kaybına sebep olan bir rahatsızlıktır. Ya da diğer bir deyiş ile duygu durum bozukluğu olarak da ifade edilmektedir. Klinik depresyon, majör depresif bozukluk isimleri ile de kullanılmaktadır. Bu durumu yaşayan bireylerin hisleri, düşünceleri ve doğrudan davranışları etkilenmektedir. Çeşitli fiziksel ve duygusal sorunlar meydana gelebilmektedir. Depresyon durumu anlık bir durum değildir. Çözülmesi güç bir durumdur ve bazı vakalarda tedavi oldukça uzun sürebilmektedir. Bu durumu yaşayan bireylere psikoterapi, ilaç tedavisi ya da her ikisinin birleşimi uygulanabilmektedir. Genel olarak 20 ila 30’lu yaşlarda görülen depresyon durumu erkeklerin yanı sıra kadınlarda da sıklıkla görülmektedir ve ancak tıbbi yardım ile çözülecektir.

Depresyonun Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak bakıldığında bu rahatsızlığın kalıtsal faktörlerden ileri geldiği gözlenmektedir. Kan akrabalığı olan bireylerde bu tür durumlar daha yaygındır. Bu anlamda bir gen olup olmadığına dair yapılan araştırmalar halen devam etmektedir. Depresyonun bir sebebi de hormon değişiklikleri olmaktadır. Hamilelikten sonraki aylarda, menepoz dönemlerinde, tiroid sorunlarında vb. ortaya çıktığı da görülmektedir. Depresyon durumunda rol oynayan beyinde bulunan kimyasal maddelerin etkileşmesi sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Yeme bozukluğu, anksiyete bozukluğu, tansiyon gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar, fiziksel ve cinsel istismarlar, ölüm, kaza gibi stresli ve travmatik olaylar ya da hastanın intihar öyküsü olması da bu durumu destekler niteliktedir. Kalp hastalığı, kanser, felç gibi hastalıkları yaşayan bireylerde de görülebilmektedir.

Depresyon Nasıl Önlenebilir?

Bu durumu önlemek için kesin bir yöntem bulunmuyor. Yalnızca stresin kontrol altına alınması, direncin artırılması ile önleme çalışmaları yapılabiliyor. Benlik kaygısını ortadan kaldıracak olan çalışmalar da bu anlamda önem arz ediyor. Depresyonda kötüleşme ve şiddetin önlenmesi için atılması gereken en önemli adım ise sorunun en kısa sürede tespit ve bu yolla tedavi edilmesi oluyor. Hastanın geçirdiği krizlerde, yaşayacağı zorlu zamanlarda aile bireylerinin ve çevresindeki yakınlarının desteği gerekiyor. Durumun tekrar nüksetmemesi için de uzun süreli bir bakım tedavisi gerekebiliyor. Üzüntüler, sebepsiz yere ağlamalar, umutsuzluk hissedilmesi, sürekli olarak düşünme gibi durumlarda bir uzmandan destek almak gerekiyor.