Sınav Kaygısı ile baş etmenin 5 yöntemi » Aven Psikolojik Danışmanlık

Bireylerin sürekli olarak sınav sonucunda elde edecekleri sonuca odaklanmaları, kaygı duyma sonucunda başarısız olacağını düşünme eylemi aslında yoğun kaygı durumu olarak ifade edebilmektedir. ”

Sınav Kaygısı ile baş etmenin 5 yöntemi

Bireylerin sürekli olarak sınav sonucunda elde edecekleri sonuca odaklanmaları, kaygı duyma sonucunda başarısız olacağını düşünme eylemi aslında yoğun kaygı durumu olarak ifade edebilmektedir. Sınav kaygısı durumu aslında normal seviyede olduğunda sorun olarak görülmez. Öğrenci bu aşamada motive olur. Fakat dozu aştığında tehlikeli olabilmektedir. Unutkanlık, dikkatin toplanamaması, gerginlik, karamsarlık, panik, güvensizlik, çaresizlik vb. sınav kaygısının belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca öğrenci ders çalışmayı bırakma ya da ders çalışmayı erteleme gibi davranışlar durumlar da görülebilir. Zihinde, duyguda ve davranışta var olan aşırı kaygı sınav kaygısı durumunda görülebilmektedir.


Sınav Kaygısı ile baş etmenin 5 yöntemi elbette ki vardır. Bunları maddeler halinde sıralayalım.

  1. Sınav için planlı ve programlı bir çalışma yapmak
  2. Sınav zamanına kadar ders çalışmayı bitirmiş olmak
  3. Beslenme, dinlenme ve yeterli uyku
  4. Gevşeme ve doğru nefes alma teknikleri
  5. İnanç ve düşünce yapıları

Sınava çalışırken konuları bölmek, planlı ve programlı bir şekilde çalışmak gerçekten çalıştığınız izlenimi oluşturabileceğiniz için kaygılar da ortadan kalkacaktır.Sınavların tarihleri bellidir. Son anlarda ders çalışmak daha çok kaygı duymanıza sebep olur. Ayrıca bazı konuları kısa sürede yetiştirmeniz de güç olabilir. Bu sebeple sınavdan haberdar olduğunuz anda çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.Sınav gecesi sabahlamak sınav anında uykunuzun gelmesine sebep olabilir. Sınavdan önce olabildiğince dinlenin ve asla sınava odaklanmayın. Beslenmenize de dikkat edin ve sizlere dokunabilecek yiyecekler yemekten kaçının.Sınava henüz girmeden ya da sınav esnasında kaygı düzeyiniz artabilir. Bu durumda derin bir nefes almanız sizleri rahatlatabilir. Birkaç saniye de olsa gözlerinizi kapatarak odaklanmak gevşemenize yardımcı olacaktır.Sınavdan başarısız bir sonuç aldığında ailenizin tepkisi üzerine yoğunlaşmanız, kaygı ve sinirlerinizi kontrol atına alamamanız, sınavda başarılı olmayacağınızı düşünmeniz sizleri başarısızlığa itecektir. Bu sebeple kendinizi motive edici cümleler kurabilirsiniz. Sınav için yeterli biri olduğunuzu, elinizden geleni yapacağınızı, ailenizin sizlere olan sevgisinin sınav ile bağlantısı olmadığını düşünün. Tüm bunlar kaygınızı ortadan kaldıracak ve sizleri doğrudan başarıya götürecektir.